Tort makowy 2 i ½ szklanki maku
1 i ½ szklanki puder cukru albo cukier miałki
7 jaj 1 paczka proszku
5 łyżek stołowych tartej bułki
Wykonanie
Mak namoczyć na noc w zimnej wodę na drugi dzień odsączyć na sitku i przekręcić przez maszynkę 2 razy, żółtka utrzeć z cukrem dodawać do tego stopniowo mak, białko ubić do gęstości i dodać na przemian tartą bułkę zmieszaną z proszkiem lekko wszystko wymieszać i piec około godziny.
Władysława Charużyk
2 i ½ szklanki maku
1 i ½ szklanki puder cukru albo cukier miałki
7 jaj 1 paczka proszku
5 łyżek stołowych tartej bułki
Wykonanie
Mak namoczyć na noc w zimnej wodę na drugi dzień odsączyć na sitku i przekręcić przez maszynkę 2 razy, żółtka utrzeć z cukrem dodawać do tego stopniowo mak, białko ubić do gęstości i dodać na przemian tartą bułkę zmieszaną z proszkiem lekko wszystko wymieszać i piec około godziny.
Władysława Charużyk