Makowiec w kratkę Ciasto:
200 g miękkiego masła
½ szklanka cukru
2 jajka
2 i 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
0,5 kg maku przemielonego
bakalie
5 jaj + 1 kostka masła
1 szklanka cukru
olejek migdałowy
Sposób wykonania:
Masło, cukier i jajka wymieszać, dodać mąkę z proszkiem, szybko wyrobić ciasto. Blachę 25×30 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół, jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno blachy.
Na ciasto wyłożyć masę makową. Drugą część ciasta rozwałkować i ciąć na paski. Układać na mak w skośną kratkę. Piec 20-25 min. w 190 stop. C.
Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche), zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały, (namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej (ewentualnie kandyzowanej) skórki pomarańczowej. W języku angielskim nazywam poppy seed roll, można także przygotować w tortownicy i stworzyć z niego wzór gwiazdy.
Pochodzenie: Według ludowych wierzeń ma spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewnić szczęście, zaś „dziewczyny tarły mak na Wigilię aby rychło wyjść za mąż”. W tradycji chrześcijańskiej mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – jest symbolem urodzaju i płodności oraz spokojnego snu.
Ewelina Olejniczak-Muzioł
Ciasto:
200 g miękkiego masła
½ szklanka cukru
2 jajka
2 i 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
0,5 kg maku przemielonego
bakalie
5 jaj + 1 kostka masła
1 szklanka cukru
olejek migdałowy
Sposób wykonania:
Masło, cukier i jajka wymieszać, dodać mąkę z proszkiem, szybko wyrobić ciasto. Blachę 25×30 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół, jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno blachy.
Na ciasto wyłożyć masę makową. Drugą część ciasta rozwałkować i ciąć na paski. Układać na mak w skośną kratkę. Piec 20-25 min. w 190 stop. C.
Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche), zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały, (namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej (ewentualnie kandyzowanej) skórki pomarańczowej. W języku angielskim nazywam poppy seed roll, można także przygotować w tortownicy i stworzyć z niego wzór gwiazdy.
Pochodzenie: Według ludowych wierzeń ma spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewnić szczęście, zaś „dziewczyny tarły mak na Wigilię aby rychło wyjść za mąż”. W tradycji chrześcijańskiej mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – jest symbolem urodzaju i płodności oraz spokojnego snu.
Ewelina Olejniczak-Muzioł