Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

52 33 46 251

gostycyngbp@wp.pl

FB

ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ

Klaudia Kwasigroch

30 czerwca 2021

Słonecznik

Składniki:

 

Wykonanie:

  1. Białka ubić z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka i ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec ok 30-40 min, w temp. 180° Do tzw. suchego patyczka.
  2. 2 łyżki masła rozpuścić na patelni, dodać słonecznik, posypać cukrem – prażyć do uzyskania złocistego koloru słonecznika.
  3. ½ puszki kajmaku utrzeć w margaryną i wyłożyć na przekrojony na pół biszkopt.
  4. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Wyłożyć na krem kajmakowy i przykryć drugą częścią biszkoptu.
  5. Pozostały kajmak wymieszać z mlekiem i posmarować biszkopt. Na wierzch posypać uprażonym słonecznikiem

Anna Grabowska