Słonecznik Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki maki wrocławskiej
- 1 ½ łyżki proszku do pieczenia
- Masa:
- 1 puszka kajmaku
- ¾ kostki margaryny Kasia
- ½ litra śmietany kremówki
- 2 paczki cukru waniliowego
- 2 paczki śmietan-fix
- 200 g słonecznika łuskanego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki mleka
Wykonanie:
- Białka ubić z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka i ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec ok 30-40 min, w temp. 180° Do tzw. suchego patyczka.
- 2 łyżki masła rozpuścić na patelni, dodać słonecznik, posypać cukrem – prażyć do uzyskania złocistego koloru słonecznika.
- ½ puszki kajmaku utrzeć w margaryną i wyłożyć na przekrojony na pół biszkopt.
- Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Wyłożyć na krem kajmakowy i przykryć drugą częścią biszkoptu.
- Pozostały kajmak wymieszać z mlekiem i posmarować biszkopt. Na wierzch posypać uprażonym słonecznikiem
Anna Grabowska
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki maki wrocławskiej
- 1 ½ łyżki proszku do pieczenia
- Masa:
- 1 puszka kajmaku
- ¾ kostki margaryny Kasia
- ½ litra śmietany kremówki
- 2 paczki cukru waniliowego
- 2 paczki śmietan-fix
- 200 g słonecznika łuskanego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki mleka
Wykonanie:
- Białka ubić z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka i ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec ok 30-40 min, w temp. 180° Do tzw. suchego patyczka.
- 2 łyżki masła rozpuścić na patelni, dodać słonecznik, posypać cukrem – prażyć do uzyskania złocistego koloru słonecznika.
- ½ puszki kajmaku utrzeć w margaryną i wyłożyć na przekrojony na pół biszkopt.
- Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Wyłożyć na krem kajmakowy i przykryć drugą częścią biszkoptu.
- Pozostały kajmak wymieszać z mlekiem i posmarować biszkopt. Na wierzch posypać uprażonym słonecznikiem
Anna Grabowska