Drożdżówka bez wyrabiania 4, 5 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 4 roztrzepane jajka
- 1 szkl. oleju
- 3/4 szkl. letniego mleka
- 10 dkg. drożdży
- szczypta soli
kruszonka:
- 50 g masła
- 1/2 szkl. mąki
- 1/3 szkl. cukru
Na dno miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól. Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie krótko mieszamy zawartość miski. Korytko wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie ciasto. Jeśli macie ochotę można dać na wierzch owoce, najlepiej takie które nie puszczą dużo soku aby nie wyszedł nam zakalec. Na wierzchu ciasta rozcieramy kruszonkę. Pieczemy około 45 minut, w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Gotowe studzimy na kratce. Smacznego!
Magdalena Jutrowska
4, 5 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 4 roztrzepane jajka
- 1 szkl. oleju
- 3/4 szkl. letniego mleka
- 10 dkg. drożdży
- szczypta soli
kruszonka:
- 50 g masła
- 1/2 szkl. mąki
- 1/3 szkl. cukru
Na dno miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól. Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie krótko mieszamy zawartość miski. Korytko wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie ciasto. Jeśli macie ochotę można dać na wierzch owoce, najlepiej takie które nie puszczą dużo soku aby nie wyszedł nam zakalec. Na wierzchu ciasta rozcieramy kruszonkę. Pieczemy około 45 minut, w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Gotowe studzimy na kratce. Smacznego!
Magdalena Jutrowska