Tort węgierski Biszkopt średni:
8 jaj
0,75 szklanki cukru
0,75 szklanki mąki typu 500
0,75 szklanki kartoflanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piec 35 minut/180 st.
Krem:
6 jaj
2 szklanki cukru
2 kostki masła
1 kostka palmy
kakao
cukier waniliowy i rum. olejek do smaku
100 g spirytusu
Syrop do nakropienia biszkoptu:
Szklanka cukru z 1 ½ szklanki wody zagotować, dodać cytrynę i 10 kropli rum. olejek do pieczenia.
Wiśnie wypestkować 0,5 kg owocu. Zagotować w syropie cukrowym. Szklanka wody, szklanka cukru. Po wystudzeniu wiśni w syropie dodać 0,50 gram spirytusu.
Jajka ubić z cukrem na ósemkę.
Masło + palma utrzeć na jednolitą masę, dodać stopniowo jajka.
Kakao dodać do kremu.
Biszkopt przekroić na 3 warstwy, nakropić syropem z cytryną, na warstwy nakładać krem, wiśnie na krem i składać.
Lesław Patrians
Biszkopt średni:
8 jaj
0,75 szklanki cukru
0,75 szklanki mąki typu 500
0,75 szklanki kartoflanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piec 35 minut/180 st.
Krem:
6 jaj
2 szklanki cukru
2 kostki masła
1 kostka palmy
kakao
cukier waniliowy i rum. olejek do smaku
100 g spirytusu
Syrop do nakropienia biszkoptu:
Szklanka cukru z 1 ½ szklanki wody zagotować, dodać cytrynę i 10 kropli rum. olejek do pieczenia.
Wiśnie wypestkować 0,5 kg owocu. Zagotować w syropie cukrowym. Szklanka wody, szklanka cukru. Po wystudzeniu wiśni w syropie dodać 0,50 gram spirytusu.
Jajka ubić z cukrem na ósemkę.
Masło + palma utrzeć na jednolitą masę, dodać stopniowo jajka.
Kakao dodać do kremu.
Biszkopt przekroić na 3 warstwy, nakropić syropem z cytryną, na warstwy nakładać krem, wiśnie na krem i składać.
Lesław Patrians