Twarogowo-szpinakowa tarta na spodzie z batatów Składniki:
- 2 średniej wielkości bataty (ok 500g)
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki ulubionych ziół (np. prowansalskich)
- paczka mrożonego szpinaku w liściach (450g)
- kostka półtłustego twarogu (ok 300g)
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 jajka
- opakowanie fety (ok 200g)
- suszone pomidory – ilość wg uznania
- pół fileta z kurczaka (wersja wegetariańska – 1 opakowanie wędzonego tofu)
- sól/pieprz do smaku
Wykonanie:
- Bataty umyć, pokroić na cienkie talarki i obtoczyć w 2 łyżkach oliwy i ziołach. Spód i boki naczynia do tarty (średnica ok 28 cm) wyłożyć batatami – bataty układać za zakładkę. Piec około 20 minut w temp. 200°C – do momentu aż będą miękkie.
- Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć.
- Zeszklić na oliwie pokrojoną w piórka cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać rozmrożony szpinak. Doprawić pieprzem i podsmażyć do odparowania wody.
- Twaróg wymieszać z jajkami na gładką masę.
- Do masy twarogowej dodać masę szpinakową, pokrojone suszone pomidory, fetę, usmażony filet z kurczaka (lub pokrojone w kostkę tofu).
- Wymieszaną masę przełożyć na spód z batatów i równomiernie rozprowadzić. Piec około 30 minut w temp. 200
Agnieszka Grabowska
Składniki:
- 2 średniej wielkości bataty (ok 500g)
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki ulubionych ziół (np. prowansalskich)
- paczka mrożonego szpinaku w liściach (450g)
- kostka półtłustego twarogu (ok 300g)
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 jajka
- opakowanie fety (ok 200g)
- suszone pomidory – ilość wg uznania
- pół fileta z kurczaka (wersja wegetariańska – 1 opakowanie wędzonego tofu)
- sól/pieprz do smaku
Wykonanie:
- Bataty umyć, pokroić na cienkie talarki i obtoczyć w 2 łyżkach oliwy i ziołach. Spód i boki naczynia do tarty (średnica ok 28 cm) wyłożyć batatami – bataty układać za zakładkę. Piec około 20 minut w temp. 200°C – do momentu aż będą miękkie.
- Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć.
- Zeszklić na oliwie pokrojoną w piórka cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać rozmrożony szpinak. Doprawić pieprzem i podsmażyć do odparowania wody.
- Twaróg wymieszać z jajkami na gładką masę.
- Do masy twarogowej dodać masę szpinakową, pokrojone suszone pomidory, fetę, usmażony filet z kurczaka (lub pokrojone w kostkę tofu).
- Wymieszaną masę przełożyć na spód z batatów i równomiernie rozprowadzić. Piec około 30 minut w temp. 200
Agnieszka Grabowska