Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

52 33 46 251

gostycyngbp@wp.pl

FB

ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ

Klaudia Kwasigroch

30 czerwca 2021

Twarogowo-szpinakowa tarta na spodzie z batatów

Składniki:

Wykonanie:

  1. Bataty umyć, pokroić na cienkie talarki i obtoczyć w 2 łyżkach oliwy i ziołach. Spód i boki naczynia do tarty (średnica ok 28 cm) wyłożyć batatami – bataty układać za zakładkę. Piec około 20 minut w temp. 200°C – do momentu aż będą miękkie.
  2. Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć.
  3. Zeszklić na oliwie pokrojoną w piórka cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać rozmrożony szpinak. Doprawić pieprzem i podsmażyć do odparowania wody.
  4. Twaróg wymieszać z jajkami na gładką masę.
  5. Do masy twarogowej dodać masę szpinakową, pokrojone suszone pomidory, fetę, usmażony filet z kurczaka (lub pokrojone w kostkę tofu).
  6. Wymieszaną masę przełożyć na spód z batatów i równomiernie rozprowadzić. Piec około 30 minut w temp. 200

Agnieszka Grabowska