Opity Izydor Ciasto: 5 jajek
15 dkg cukru
15 dkg masła
2 łyżki kakao
10 dkg orzechów włoskich mielonych
5 dkg mąki
½ łyżeczki proszku
Utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka, ucierać dalej, dodać kakao, mąkę orzechy, ubitą pianę, proszek do pieczenia. Piec ok. 30 minut 180 st. Ciepłe ciasto posmarować dżemem morelowym lub innym.
Masa I: 40 dkg zmielonych orzechów włoskich (1 dzień wcześniej) zalać ¼ l rumu i ok. ¼ l. wódki. Masa ma być gęsta jak śmietana. Wyłożyć tę masę na ciasto.
Masa II: 3 jaja
15 dkg cukru
1 kostka masła
2 łyżki kakao
1 roztopiona i wystudzona czekolada
1 posiekana czekolada
2 łyżki spirytusu
Utrzeć masło, ubić białka z cukrem, dodać żółtka, dalej ubić, łączyć z masłem ucierając, dodać czekolady i spirytus. Wyłożyć na I masę.
Polewa: 1 czekolada, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła – stopić wszystko i polać ciasto.
Bożena Ogrzewalska
Ciasto: 5 jajek
15 dkg cukru
15 dkg masła
2 łyżki kakao
10 dkg orzechów włoskich mielonych
5 dkg mąki
½ łyżeczki proszku
Utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka, ucierać dalej, dodać kakao, mąkę orzechy, ubitą pianę, proszek do pieczenia. Piec ok. 30 minut 180 st. Ciepłe ciasto posmarować dżemem morelowym lub innym.
Masa I: 40 dkg zmielonych orzechów włoskich (1 dzień wcześniej) zalać ¼ l rumu i ok. ¼ l. wódki. Masa ma być gęsta jak śmietana. Wyłożyć tę masę na ciasto.
Masa II: 3 jaja
15 dkg cukru
1 kostka masła
2 łyżki kakao
1 roztopiona i wystudzona czekolada
1 posiekana czekolada
2 łyżki spirytusu
Utrzeć masło, ubić białka z cukrem, dodać żółtka, dalej ubić, łączyć z masłem ucierając, dodać czekolady i spirytus. Wyłożyć na I masę.
Polewa: 1 czekolada, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła – stopić wszystko i polać ciasto.
Bożena Ogrzewalska