Likier kawowy ¾ litra spirytusu
10 deko prawdziwej kawy
¼ laski wanilji
1 paczek cukier waniljowy
½ litra wody przegotowanej ostudzonej
75 deka cukru
2 łyżki słodkiego mleka
Wykonanie:
Zmieloną kawę i drobno posiekaną wanilję zalać w naczyniu zalać spirytusem i szczelnie zakorkować, potrząsać przez cały tydzień codziennie, po tym czasie zlać płyn z osadu do innego naczynia przez watę, pozostały osad zalać niewielką ilością wody poprzednio podanej wyżej, pomieszać z zostawić w spokoju a gdy osad spadnie zlać z niego płyn przez lejek z watą do naczynia z spirytusem, roztwór cukru i ekstrakt kawowy wymieszać i wlać 2 łyżki wrzącego mleka i pozostawić na tydzień w spokoju.
Władysława Charużyk
¾ litra spirytusu
10 deko prawdziwej kawy
¼ laski wanilji
1 paczek cukier waniljowy
½ litra wody przegotowanej ostudzonej
75 deka cukru
2 łyżki słodkiego mleka
Wykonanie:
Zmieloną kawę i drobno posiekaną wanilję zalać w naczyniu zalać spirytusem i szczelnie zakorkować, potrząsać przez cały tydzień codziennie, po tym czasie zlać płyn z osadu do innego naczynia przez watę, pozostały osad zalać niewielką ilością wody poprzednio podanej wyżej, pomieszać z zostawić w spokoju a gdy osad spadnie zlać z niego płyn przez lejek z watą do naczynia z spirytusem, roztwór cukru i ekstrakt kawowy wymieszać i wlać 2 łyżki wrzącego mleka i pozostawić na tydzień w spokoju.
Władysława Charużyk