Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

52 33 46 251

gostycyngbp@wp.pl

FB

ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ

Klaudia Kwasigroch

17 maja 2021

Likier kawowy

¾ litra spirytusu

10 deko prawdziwej kawy

¼ laski wanilji

1 paczek cukier waniljowy

½ litra wody przegotowanej ostudzonej

75 deka cukru

2 łyżki słodkiego mleka

 

Wykonanie:

Zmieloną kawę i drobno posiekaną wanilję zalać w naczyniu zalać spirytusem i szczelnie zakorkować, potrząsać przez cały tydzień codziennie, po tym czasie zlać płyn z osadu do innego naczynia przez watę, pozostały osad zalać niewielką ilością wody poprzednio podanej wyżej, pomieszać z zostawić w spokoju a gdy osad spadnie zlać z niego płyn przez lejek z watą do naczynia z spirytusem, roztwór cukru i ekstrakt kawowy wymieszać i wlać 2 łyżki wrzącego mleka i pozostawić na tydzień w spokoju.

Władysława Charużyk