Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

52 33 46 251

gostycyngbp@wp.pl

FB

ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ

Klaudia Kwasigroch

17 maja 2021

Sałatka śledziowa

50 deko ziemniaków

30 deko śledzi

5 deko cebuli

2 jaja ugotowane

10 deko pytlinga

10 deko ogórka kiszonego

10 deko jabłek surowych i pieprz do smaku

Wykonanie majonezu:

Z masła i mąki sporządzić jasną zasmażkę i rozprowadzić ¼ litra wywaru z jarzyn, ostudzić wymieszać z surowym żółtkiem ucierać trzepaczką w jedną stronę wkrapiać olej przyprawić cukrem octem pieprzem i musztardą.

Majonez do wmieszania w sałatkę

½ szklanki musztardy

½ szklanki śmietany pieprzu do smaku cukru łyżkę stołową, śledzie oleju octu do smaku soli dobrze wymieszać i zalać sałatkę dodać grzyby

Władysława Charużyk