Leniwe pierogi 50 deko twarogu
4 jajka
15 deko mąki
30 deko mąki do posypywania
2 deko bułki tartej lub cynamon
Twaróg przepuścić przez maszynkę, tłuszcz utrzeć dodawać kolejno żółtka, włożyć twaróg utrzeć na jednolitą masę, ubić pianę włożyć na masę serową dodać mąkę lekko wymieszać ciasto osolić wyłożyć na stolnicę posypaną mąką uformować gruby wałek o średnicy 3 cent. Położyć tępą stroną noża, zrobić kratę, kroić skośne kawałeczki w 2-3 cent leniwe pierogi, wrzucać na gotującą osoloną wodę, zamieszać gdy się zagotują wyjąć na płytki talerz polać stopionym masłem, posypać cukrem i tartą bułką lub cynamonem można dodać śmietanę.
Władysława Charużyk
50 deko twarogu
4 jajka
15 deko mąki
30 deko mąki do posypywania
2 deko bułki tartej lub cynamon
Twaróg przepuścić przez maszynkę, tłuszcz utrzeć dodawać kolejno żółtka, włożyć twaróg utrzeć na jednolitą masę, ubić pianę włożyć na masę serową dodać mąkę lekko wymieszać ciasto osolić wyłożyć na stolnicę posypaną mąką uformować gruby wałek o średnicy 3 cent. Położyć tępą stroną noża, zrobić kratę, kroić skośne kawałeczki w 2-3 cent leniwe pierogi, wrzucać na gotującą osoloną wodę, zamieszać gdy się zagotują wyjąć na płytki talerz polać stopionym masłem, posypać cukrem i tartą bułką lub cynamonem można dodać śmietanę.
Władysława Charużyk