Placek drożdżowy sypki 1 kg 20 deko mąki
45 deko cukru
40 deko masła
16 jaj
½ litra mleka
6 deka drożdży
2 paczki cukru waniliowego
Wykonanie:
Masło utrzeć na pianę a następnie stale ucierając dodać po jednym 10 żółtek i 6 całych jaj cukier i połowę mąki, z pozostałej części mąki mleka i drożdży zarobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia, następnie połączyć obie masy. Ciasto powinno mieć gęstość jak na lane kluski po upieczeniu lukrować.
Władysława Charużyk
1 kg 20 deko mąki
45 deko cukru
40 deko masła
16 jaj
½ litra mleka
6 deka drożdży
2 paczki cukru waniliowego
Wykonanie:
Masło utrzeć na pianę a następnie stale ucierając dodać po jednym 10 żółtek i 6 całych jaj cukier i połowę mąki, z pozostałej części mąki mleka i drożdży zarobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia, następnie połączyć obie masy. Ciasto powinno mieć gęstość jak na lane kluski po upieczeniu lukrować.
Władysława Charużyk