Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

52 33 46 251

gostycyngbp@wp.pl

FB

ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ

Klaudia Kwasigroch

19 października 2021

Promocja książki kulinarnej – relacja

W miniony piątek (15.10.) w bibliotece miała miejsce promocja książki kulinarnej „Kuchnia pogranicza nie ogranicza. Przepisy z Gostycyna i okolicy”. Promocji towarzyszyła wystawa starych przepiśników, zebranych od mieszkańców Gminy Gostycyn oraz wystawa sprzętów używanych dawniej w naszych kuchniach. Można było zobaczyć, do czego służyła kopunka czy makutra, jak wyglądały stare młynki do kawy, maszynki do mielenia mięsa i foremki do wyciskania masła np. na święta Wielkiej Nocy.

Przed promocją, od godz. 16:00 jury w składzie: Maria Ollick (regionalistka, prezeska Borowiackiego Towarzystwa Kultury), Mariola Kotwica (szefowa kuchni w Szkole Podstawowej w Gostycynie), Aleksandra Karnowska (przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Gostycynie) oceniało potrawy przygotowane na konkurs „Sielskie smaki”. Wyniki przedstawiają się następująco:

kategoria: Nalewki i syropy

I: Joanna Piesik: Nalewka z polskiej cytrynki, czyli z pigwowca

II Monika Przytarska: Syrop z młodych pędów sosny

III Marzena Przytarska: Fjut czyli syrop z buraka cukrowego

Wyróżnienie Józef Przytarski: Piorunówka – Piołunówka tucholska

kategoria: Ciasta

I Dorota Siewert: Cassatte

II Anna Podgórska: Sernik „Śnieżny puch”

III Roma Giersz: Domowa czekolada, Anna Olejnik: Murzyńskie cycki

Wyróżnienie Jeremiasz Przytarski: Eko słodycz, Zyta Suchomska: Pączki

kategoria: Danie mięsne

I Sylwia Krajewska: Zapiekane bitki ze schabu jelenia z pieczarkami i papryką

II Natalia Wamka: Karkówka w kapuście kiszonej

Promocję książki, zachowującej nasze lokalne dziedzictwo kulinarne, rozpoczęliśmy od wykładu Marii Ollick o kuchni Borowiaków. Prócz ciekawostek o tym, co spożywali nasi przodkowie był czas na naukę borowiackiej przyśpiewki.

Złożyliśmy podziękowania na ręce pań, które podzieliły się swoimi przepiśnikami i starymi przepisami, uczestniczek warsztatów kulinarnych oraz uczestników konkursu „Kolewrotne smaki” na przepis do książki. Oto wyniki zespołu oceniającego w składzie: Mariola Kotwica, Aleksandra Karnowska, Marek Sass:

kategoria: Ciasta

I Dorota Siewert – Cassatte

II Anna Podgórska – Sernik „Złota rosa”

III Bożena Ogrzewalska – Placek z owocami

IV Elżbieta Kawska – Ekspresowy „murzynek”

IV Hanna Fortuńska – Placek z wiórkami „Wiórkowiec”

kategoria: Ciastka, ciasteczka

I Urszula Górka – Bułeczki drożdżowe

II Roma Giersz – Domowa czekolada

III Magdalena Jutrowska – Rozalinki

IV Rozalia Edwarczyk – Ciastka z dziurką i kremem kawowym

kategoria: Dania słone

I Anna Olejnik – Pyzy mięsne w sosie własnym

II Krystyna Górna – Zupa z brukwi

III Joanna Piesik – Pierogi z farszem z soczewicy

IV Agnieszka Grabowska – Szpinakowo-twarogowa tarta na spodzie z batatów

Podziękowania za udział:

Ewelina Olejniczak-Muzioł

Lesław Patrians

KGW Przyrowa

Paulina Olejnik

Anna Grabowska

Zapraszamy do biblioteki po książkę „Kuchnia pogranicza nie ogranicza. Przepisy z Gostycyna i okolicy” dofinansowaną ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury „EtnoPolska 2021”.

Klaudia Kwasigroch-Hoppe

Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

523346251

Fotografie: Lucyna Zdanowska – Tygodnik Tucholski, Joanna Piesik – SP Gostycyn

Partnerzy zadania: Szkoła Podstawowa w Gostycynie, Koło Gospodyń Wiejskich w Gostycynie, Gminny Ośrodek Kultury w Gostycynie