Szyja faszerowana szyja z gęsi
mięso z gęsi – podroby ugotowane żołądki
cebula
wątróbka
zielona pietruszka
masło, bułka czerstwa
Szyjki myjemy, zszywamy z jednej strony i nadziewamy farszem.
Farsz: wątróbkę i cebulę kroimy w kostkę, obsmażamy żołądek, serca – kroimy w kostkę. Do miski dodajemy masło, jajko, namoczoną bułkę i ucieramy, dodajemy pokrojone podroby, zieloną pietruszkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadziewamy szyjki, zszywamy i gotujemy.
Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny.
Krystyna Górna
szyja z gęsi
mięso z gęsi – podroby ugotowane żołądki
cebula
wątróbka
zielona pietruszka
masło, bułka czerstwa
Szyjki myjemy, zszywamy z jednej strony i nadziewamy farszem.
Farsz: wątróbkę i cebulę kroimy w kostkę, obsmażamy żołądek, serca – kroimy w kostkę. Do miski dodajemy masło, jajko, namoczoną bułkę i ucieramy, dodajemy pokrojone podroby, zieloną pietruszkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadziewamy szyjki, zszywamy i gotujemy.
Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny.
Krystyna Górna