Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

52 33 46 251

gostycyngbp@wp.pl

FB

ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ

Klaudia Kwasigroch

30 czerwca 2021

Szneczki

3 szkl. mąki

4 łyżki cukru

4 łyżki masła

1 szkl. mleka

5 dkg drożdży

1 jajo

szczypta soli

(rodzynki, dżem, owoce)

Zrobić rozczyn z drożdży, ciepłego (1/2 szkl.) mleka i 1 łyżki mąki. Gdy podrośnie dodać pozostałe składniki, masło stopić, pozostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm.

Posypać rodzynkami, zwinąć w rulon.

Pokroić na 1 cm plastry, szneki wyłożyć na blachę.

Przygotować kruszonkę: ok ½ szkl. mąki, ½ szkl. cukru, ¼ kostki masła.

Posypać szneczki, zostawić chwilę do wyrośnięcia, piec 180 st. ok 30 min.

Można polukrować.

Bożena Ogrzewalska