Szneczki 3 szkl. mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki masła
1 szkl. mleka
5 dkg drożdży
1 jajo
szczypta soli
(rodzynki, dżem, owoce)
Zrobić rozczyn z drożdży, ciepłego (1/2 szkl.) mleka i 1 łyżki mąki. Gdy podrośnie dodać pozostałe składniki, masło stopić, pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm.
Posypać rodzynkami, zwinąć w rulon.
Pokroić na 1 cm plastry, szneki wyłożyć na blachę.
Przygotować kruszonkę: ok ½ szkl. mąki, ½ szkl. cukru, ¼ kostki masła.
Posypać szneczki, zostawić chwilę do wyrośnięcia, piec 180 st. ok 30 min.
Można polukrować.
Bożena Ogrzewalska
3 szkl. mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki masła
1 szkl. mleka
5 dkg drożdży
1 jajo
szczypta soli
(rodzynki, dżem, owoce)
Zrobić rozczyn z drożdży, ciepłego (1/2 szkl.) mleka i 1 łyżki mąki. Gdy podrośnie dodać pozostałe składniki, masło stopić, pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm.
Posypać rodzynkami, zwinąć w rulon.
Pokroić na 1 cm plastry, szneki wyłożyć na blachę.
Przygotować kruszonkę: ok ½ szkl. mąki, ½ szkl. cukru, ¼ kostki masła.
Posypać szneczki, zostawić chwilę do wyrośnięcia, piec 180 st. ok 30 min.
Można polukrować.
Bożena Ogrzewalska