Rozalinki
- 180 g zimnego masła
- 150 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- cukier wanilinowy, ekstrakt z wanilii
lub 1 laska wanilii
- szczypta soli
- konfitura dowolna (jako nadzienie)
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, wyrobić krótko do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 1h. Po tym czasie wyjąć kawałek, rozwałkować na grubość ok 2 mm, wykrawać kółka o średniki ok 6 cm. Układać po 4 jedno na drugim, przesmarować konfiturą, zwinąć w rulonik i przeciąć na połowę, tak powstaną 2 różyczki. Rozalinki ułożyć na blaszce na papierze i piec 20 min w 1800C. Można opruszyć cukrem pudrem.
Magdalena Jutrowska
- 180 g zimnego masła
- 150 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- cukier wanilinowy, ekstrakt z wanilii
lub 1 laska wanilii
- szczypta soli
- konfitura dowolna (jako nadzienie)
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, wyrobić krótko do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 1h. Po tym czasie wyjąć kawałek, rozwałkować na grubość ok 2 mm, wykrawać kółka o średniki ok 6 cm. Układać po 4 jedno na drugim, przesmarować konfiturą, zwinąć w rulonik i przeciąć na połowę, tak powstaną 2 różyczki. Rozalinki ułożyć na blaszce na papierze i piec 20 min w 1800C. Można opruszyć cukrem pudrem.
Magdalena Jutrowska