Pyzy mięsne w sosie własnym 1 kaczka albo gęś średniej wielkości
ok 3,5 kg ziemniaków
jajko
2 łyżki mąki
ok 3 łyżek mączki ziemniaczanej
majeranek
2 cebule
sól, pieprz
Obrane ziemniaki potarkować na drobnych oczkach i odcisnąć z nadmiaru płynów, najlepiej w tetrowej pielusze. W misce z ziemniakami zrobić wgłębienie, dodać jajko, sól, mąkę i mączkę ziemniaczaną i zagnieść ciasto. Kaczkę poporcjować, obsmażyć i gotować do miękkości podlewając aby powstał sos. Cebulkę poszatkować i podsmażyć.
Mięso obrać od kości i zmielić. Dodać cebulki i sosu, tak aby można było formować kulki. Sos lekko zaciągnąć. Ciasto ziemniaczane poporcjować na tyle części, co kulek mięsnych i „rozpłaszczać” w dłoni, układać farsz mięsny i formować pyzy. Zagotować posoloną wodę i wrzucać partiami pyzy, gotować ok 4 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową i wkładać do powstałego sosu.
Anna Olejnik
1 kaczka albo gęś średniej wielkości
ok 3,5 kg ziemniaków
jajko
2 łyżki mąki
ok 3 łyżek mączki ziemniaczanej
majeranek
2 cebule
sól, pieprz
Obrane ziemniaki potarkować na drobnych oczkach i odcisnąć z nadmiaru płynów, najlepiej w tetrowej pielusze. W misce z ziemniakami zrobić wgłębienie, dodać jajko, sól, mąkę i mączkę ziemniaczaną i zagnieść ciasto. Kaczkę poporcjować, obsmażyć i gotować do miękkości podlewając aby powstał sos. Cebulkę poszatkować i podsmażyć.
Mięso obrać od kości i zmielić. Dodać cebulki i sosu, tak aby można było formować kulki. Sos lekko zaciągnąć. Ciasto ziemniaczane poporcjować na tyle części, co kulek mięsnych i „rozpłaszczać” w dłoni, układać farsz mięsny i formować pyzy. Zagotować posoloną wodę i wrzucać partiami pyzy, gotować ok 4 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową i wkładać do powstałego sosu.
Anna Olejnik