Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

52 33 46 251

gostycyngbp@wp.pl

FB

ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ

Klaudia Kwasigroch

30 czerwca 2021

Pyzy mięsne w sosie własnym

1 kaczka albo gęś średniej wielkości

ok 3,5 kg ziemniaków

jajko

2 łyżki mąki

ok 3 łyżek mączki ziemniaczanej

majeranek

2 cebule

sól, pieprz

 

Obrane ziemniaki potarkować na drobnych oczkach i odcisnąć z nadmiaru płynów, najlepiej w  tetrowej pielusze. W misce z ziemniakami zrobić wgłębienie, dodać jajko, sól, mąkę i mączkę ziemniaczaną i zagnieść ciasto. Kaczkę poporcjować, obsmażyć i gotować do miękkości podlewając aby powstał sos. Cebulkę poszatkować i podsmażyć.

Mięso obrać od kości i zmielić. Dodać cebulki i sosu, tak aby można było formować kulki. Sos lekko zaciągnąć. Ciasto ziemniaczane poporcjować na tyle części, co kulek mięsnych i „rozpłaszczać” w dłoni, układać farsz mięsny i formować pyzy. Zagotować posoloną wodę i wrzucać partiami pyzy, gotować ok 4 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową i wkładać do powstałego sosu.

Anna Olejnik