Pizza z wędzonym łososiem i bananami Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
270 ml mleka
1/3 kostki drożdży
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
Sos pomidorowy
250 ml passaty pomidorowej
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
łyżka masła
sól
pieprz
1 łyżeczka mieszanki ziół śródziemnomorskich
Farsz
1 opakowanie wędzonego łososia (zazwyczaj mają ok. 100 g)
1 banan
zielone lub czarne oliwki
mieszanka startych serów: mozzarella + edam
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać do reszty składników, zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebulę z czosnkiem drobno pokroić, podsmażyć na złoto na łyżce masła. Dodać do passaty pomidorowej, doprawić do smaku.
Wyrośnięte i pulchne ciasto uformować w kształt pizzy. Posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć kawałeczki łososia, banana i oliwki. Odstawić jeszcze na 5-10 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem posypać mieszanką serów (do rozpuszczenia).
Joanna Piesik
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
270 ml mleka
1/3 kostki drożdży
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
Sos pomidorowy
250 ml passaty pomidorowej
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
łyżka masła
sól
pieprz
1 łyżeczka mieszanki ziół śródziemnomorskich
Farsz
1 opakowanie wędzonego łososia (zazwyczaj mają ok. 100 g)
1 banan
zielone lub czarne oliwki
mieszanka startych serów: mozzarella + edam
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać do reszty składników, zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebulę z czosnkiem drobno pokroić, podsmażyć na złoto na łyżce masła. Dodać do passaty pomidorowej, doprawić do smaku.
Wyrośnięte i pulchne ciasto uformować w kształt pizzy. Posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć kawałeczki łososia, banana i oliwki. Odstawić jeszcze na 5-10 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem posypać mieszanką serów (do rozpuszczenia).
Joanna Piesik