Pierogi z farszem z soczewicy Ciasto:
1 kg mąki (750 g mąki pszennej + 250 g mąki krupczatki)
ciepła woda
farsz:
1 szklanka soczewicy (czerwonej, zielonej, wedle uznania)
1 kostka rosołu drobiowego
400 ml wody
120 g masła
1 łyżeczka curry
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łuskany słonecznik (uprażyć na patelni)
Kostkę rosołową rozpuścić w wodzie, wsypać soczewicę. Gotować z rosołem tak długo, aż powstanie gęsta papka. Czosnek podsmażyć. Masło roztopić, dodać curry, czosnek. Dodać do soczewicy. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Można zblendować lub zostawić z grudkami.
Zagnieść ciasto na pierogi. Sekretem miękkiego ciasta jest odpowiednia temperatura wody – powinna być ciepła, jeśli będzie za zimna – ciasto po ugotowaniu będzie twarde.
Wykrawać kółka, nałożyć po łyżce przestudzonego farszu, formować pierogi.
Gotować w osolonej wodzie, ok. 5 minut od wypłynięcia. Podawać polane roztopionym masłem i posypane uprażonym słonecznikiem.
Joanna Piesik
Ciasto:
1 kg mąki (750 g mąki pszennej + 250 g mąki krupczatki)
ciepła woda
farsz:
1 szklanka soczewicy (czerwonej, zielonej, wedle uznania)
1 kostka rosołu drobiowego
400 ml wody
120 g masła
1 łyżeczka curry
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łuskany słonecznik (uprażyć na patelni)
Kostkę rosołową rozpuścić w wodzie, wsypać soczewicę. Gotować z rosołem tak długo, aż powstanie gęsta papka. Czosnek podsmażyć. Masło roztopić, dodać curry, czosnek. Dodać do soczewicy. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Można zblendować lub zostawić z grudkami.
Zagnieść ciasto na pierogi. Sekretem miękkiego ciasta jest odpowiednia temperatura wody – powinna być ciepła, jeśli będzie za zimna – ciasto po ugotowaniu będzie twarde.
Wykrawać kółka, nałożyć po łyżce przestudzonego farszu, formować pierogi.
Gotować w osolonej wodzie, ok. 5 minut od wypłynięcia. Podawać polane roztopionym masłem i posypane uprażonym słonecznikiem.
Joanna Piesik