Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

52 33 46 251

gostycyngbp@wp.pl

FB

ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ

Klaudia Kwasigroch

30 czerwca 2021

Opity Izydor

Ciasto: 5 jajek

15 dkg cukru

15 dkg masła

2 łyżki kakao

10 dkg orzechów włoskich mielonych

5 dkg mąki

½ łyżeczki proszku

Utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka, ucierać dalej, dodać kakao, mąkę orzechy, ubitą pianę, proszek do pieczenia. Piec ok. 30 minut 180 st. Ciepłe ciasto posmarować dżemem morelowym lub innym.

Masa I: 40 dkg zmielonych orzechów włoskich (1 dzień wcześniej) zalać ¼ l rumu i ok. ¼ l. wódki. Masa ma być gęsta jak śmietana. Wyłożyć tę masę na ciasto.

Masa II: 3 jaja

15 dkg cukru

1 kostka masła

2 łyżki kakao

1 roztopiona i wystudzona czekolada

1 posiekana czekolada

2 łyżki spirytusu

Utrzeć masło, ubić białka z cukrem, dodać żółtka, dalej ubić, łączyć z masłem ucierając, dodać czekolady i spirytus. Wyłożyć na I masę.

Polewa: 1 czekolada, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła – stopić wszystko i polać ciasto.

Bożena Ogrzewalska