Ciastka z dziurką Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
10 dag cukru pudru
250 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka – 2 ugotowane, 2 surowe
Mąkę, cukier, margarynę , proszek do pieczenia, 2 surowe żółtka wysypać na stolnicę – zetrzeć do tego przez sitko 2 ugotowane żółtka. Zagnieść ciasto. Nie dodawać nic więcej mąki. Rozwałkować. Wykrawać kółka – jedno pełne, drugie z mniejszą dziurką. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Uważać, bo bardzo szybko brązowieją. Jak ostygną, przełożyć kremem kawowym. W małą dziurkę, dla dekoracji można umieścić ziarenko kawy, rodzynkę lub pestkowaną wiśnię. Na koniec posypać delikatnie cukrem pudrem.
Krem kawowy
Składniki:
4 jajka
250 g cukru
250 g masła
Kawa mielona
Jajka z cukrem ubić na parze, jak ostygnie powoli dodawać masło, na koniec wsypać kawę – do smaku i wg uznania.
Rozalia Edwarczyk
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
10 dag cukru pudru
250 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka – 2 ugotowane, 2 surowe
Mąkę, cukier, margarynę , proszek do pieczenia, 2 surowe żółtka wysypać na stolnicę – zetrzeć do tego przez sitko 2 ugotowane żółtka. Zagnieść ciasto. Nie dodawać nic więcej mąki. Rozwałkować. Wykrawać kółka – jedno pełne, drugie z mniejszą dziurką. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Uważać, bo bardzo szybko brązowieją. Jak ostygną, przełożyć kremem kawowym. W małą dziurkę, dla dekoracji można umieścić ziarenko kawy, rodzynkę lub pestkowaną wiśnię. Na koniec posypać delikatnie cukrem pudrem.
Krem kawowy
Składniki:
4 jajka
250 g cukru
250 g masła
Kawa mielona
Jajka z cukrem ubić na parze, jak ostygnie powoli dodawać masło, na koniec wsypać kawę – do smaku i wg uznania.
Rozalia Edwarczyk