Casatte 8 jaj
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl. mleka
1 cukier waniliowy
1,5 k. masła
1 kostka Kasi
migdały płatki
orzechy
rodzynki
czekolada
wiśnie
2 galaretki wiśniowe
Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Jak się cukier rozmiksuje – dodajemy mleko. Miskę nakładamy na garnek z wrzątkiem. Ubijam trzepaczką na parze do gęstości (aż pójdzie zrobić ósemkę). Zdejmujemy i musi ostygnąć.
W drugiej misce mikserem mieszamy masło z margaryną. Jak już są dobrze połączone powoli łyżką dodajemy krem, cały czas miksując. Dzielimy na dwie części. Do białej dajemy orzechy i migdały – mieszamy łyżką. Do ciemnej dwie łyżki kakao i zmiksować – a potem rodzynki i czekoladę. Biszkopt nasączamy alkoholem, jasny krem, ciemny krem, wiśnie i 2 galaretki wiśniowe w 3 szkl. wody.
Smacznego!
Dorota Siewert
8 jaj
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl. mleka
1 cukier waniliowy
1,5 k. masła
1 kostka Kasi
migdały płatki
orzechy
rodzynki
czekolada
wiśnie
2 galaretki wiśniowe
Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Jak się cukier rozmiksuje – dodajemy mleko. Miskę nakładamy na garnek z wrzątkiem. Ubijam trzepaczką na parze do gęstości (aż pójdzie zrobić ósemkę). Zdejmujemy i musi ostygnąć.
W drugiej misce mikserem mieszamy masło z margaryną. Jak już są dobrze połączone powoli łyżką dodajemy krem, cały czas miksując. Dzielimy na dwie części. Do białej dajemy orzechy i migdały – mieszamy łyżką. Do ciemnej dwie łyżki kakao i zmiksować – a potem rodzynki i czekoladę. Biszkopt nasączamy alkoholem, jasny krem, ciemny krem, wiśnie i 2 galaretki wiśniowe w 3 szkl. wody.
Smacznego!
Dorota Siewert