Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

52 33 46 251

gostycyngbp@wp.pl

FB

ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ

Klaudia Kwasigroch

30 czerwca 2021

Casatte

8 jaj

1,5 szkl. cukru

1,5 szkl. mleka

1 cukier waniliowy

1,5 k. masła

1 kostka Kasi

migdały płatki

orzechy

rodzynki

czekolada

wiśnie

2 galaretki wiśniowe

Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Jak się cukier rozmiksuje – dodajemy mleko. Miskę nakładamy na garnek z wrzątkiem. Ubijam trzepaczką na parze do gęstości (aż pójdzie zrobić ósemkę). Zdejmujemy i musi ostygnąć.

W drugiej misce mikserem mieszamy masło z margaryną. Jak już są dobrze połączone powoli łyżką dodajemy krem, cały czas miksując. Dzielimy na dwie części. Do białej dajemy orzechy i migdały – mieszamy łyżką. Do ciemnej dwie łyżki kakao i zmiksować – a potem rodzynki i czekoladę. Biszkopt nasączamy alkoholem, jasny krem, ciemny krem, wiśnie i 2 galaretki wiśniowe w 3 szkl. wody.

Smacznego!

Dorota Siewert