Bułeczki drożdżowe 1 kg mąki
4 jaja
10 dag drożdży
1 kostka margaryny (roztopić)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
0,5 l mleka
Drożdże zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do miski wbić 4 jaja i rozmącić ze solą. Wsypać mąkę i wlać zaczyn drożdżowy, wlać rozpuszczony tłuszcz i odstawić do wyrośnięcia. Kulać bułeczki i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Można je posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem, sezamem, czarnuszką lub solą. Piec w 1800C do zarumienienia.
Urszula Górka
1 kg mąki
4 jaja
10 dag drożdży
1 kostka margaryny (roztopić)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
0,5 l mleka
Drożdże zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do miski wbić 4 jaja i rozmącić ze solą. Wsypać mąkę i wlać zaczyn drożdżowy, wlać rozpuszczony tłuszcz i odstawić do wyrośnięcia. Kulać bułeczki i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Można je posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem, sezamem, czarnuszką lub solą. Piec w 1800C do zarumienienia.
Urszula Górka