Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

52 33 46 251

gostycyngbp@wp.pl

FB

ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ

Klaudia Kwasigroch

17 maja 2021

Zupa kapuśniak zasmażany

½ kilo kości

2 deka grzybów lub 2 kostki magi

2 litry wody

50 deko kapusty kwaszonej kiszonej, jeśli kwaśna – przepłukać

5 deko tłuszczu

1 deko cebuli

5 deko mąki sól i pieprz

Warzywa gotować z kośćmi i grzybami w małej ilość wody.

Kapustę osobno ugotować.

Do kapusty dodać cebulę i kminek.

Warzywa i grzyby pokroić na drobno i gotować na ostrym ogniu.

Cebulę pokroić zrumienić z tłuszczem i wsypać mąkę, wlać zimnego wywaru wszystko razem połączyć dodać soli do smaku i pieprzu, zagotować i dodać surowego kwasu i śmietany można dodać drobno pokrojone ziemniaki.

Domicela Górka