Zupa kapuśniak zasmażany ½ kilo kości
2 deka grzybów lub 2 kostki magi
2 litry wody
50 deko kapusty kwaszonej kiszonej, jeśli kwaśna – przepłukać
5 deko tłuszczu
1 deko cebuli
5 deko mąki sól i pieprz
Warzywa gotować z kośćmi i grzybami w małej ilość wody.
Kapustę osobno ugotować.
Do kapusty dodać cebulę i kminek.
Warzywa i grzyby pokroić na drobno i gotować na ostrym ogniu.
Cebulę pokroić zrumienić z tłuszczem i wsypać mąkę, wlać zimnego wywaru wszystko razem połączyć dodać soli do smaku i pieprzu, zagotować i dodać surowego kwasu i śmietany można dodać drobno pokrojone ziemniaki.
Domicela Górka
½ kilo kości
2 deka grzybów lub 2 kostki magi
2 litry wody
50 deko kapusty kwaszonej kiszonej, jeśli kwaśna – przepłukać
5 deko tłuszczu
1 deko cebuli
5 deko mąki sól i pieprz
Warzywa gotować z kośćmi i grzybami w małej ilość wody.
Kapustę osobno ugotować.
Do kapusty dodać cebulę i kminek.
Warzywa i grzyby pokroić na drobno i gotować na ostrym ogniu.
Cebulę pokroić zrumienić z tłuszczem i wsypać mąkę, wlać zimnego wywaru wszystko razem połączyć dodać soli do smaku i pieprzu, zagotować i dodać surowego kwasu i śmietany można dodać drobno pokrojone ziemniaki.
Domicela Górka