Zrazy po węgiersku 40 dkg kotletu
3 łyżki pasty pomidorowej
5 dkg mąki
3 dkg smalcu
sól i papryka do smaku
1/8 l śmietany
Sposób wykonania:
Mięso oddzielić od kości, pokroić w plastry, rozbić, posolić uformować podłużne zrazy, obtoczyć w mące, obsmażyć na tłuszczu przełożyć do garnka podlać wodą, dodać pastę, dusić do miękkości. Zrazy wyjąć, sos podprawić zawiesiną zagotować – połączyć ze śmietaną. Doprawić do smaku solą i papryką.
Maria Weyna
40 dkg kotletu
3 łyżki pasty pomidorowej
5 dkg mąki
3 dkg smalcu
sól i papryka do smaku
1/8 l śmietany
Sposób wykonania:
Mięso oddzielić od kości, pokroić w plastry, rozbić, posolić uformować podłużne zrazy, obtoczyć w mące, obsmażyć na tłuszczu przełożyć do garnka podlać wodą, dodać pastę, dusić do miękkości. Zrazy wyjąć, sos podprawić zawiesiną zagotować – połączyć ze śmietaną. Doprawić do smaku solą i papryką.
Maria Weyna