Sztuka mięsa w sosie chrzanowym 40 dkg mięsa
15 dkg włoszczyzny
chrzan
1/8 l śmietany kwaśnej
1 żółtko
5 dkg mąki
sól, cukier, ocet do smaku
Sposób wykonania:
Mięso postawić do gotowania w małej ilości wody z dodatkiem włoszczyzny. Ugotowane mięso pokroić w plastry. Wywar przecedzić, dodać starty chrzan poprzednio posolony i skropiony octem. Sos podprawić zawiesiną z mąki i wody – zagotować. Śmietanę rozbić z żółtkami połączyć z sosem.
Maria Weyna
40 dkg mięsa
15 dkg włoszczyzny
chrzan
1/8 l śmietany kwaśnej
1 żółtko
5 dkg mąki
sól, cukier, ocet do smaku
Sposób wykonania:
Mięso postawić do gotowania w małej ilości wody z dodatkiem włoszczyzny. Ugotowane mięso pokroić w plastry. Wywar przecedzić, dodać starty chrzan poprzednio posolony i skropiony octem. Sos podprawić zawiesiną z mąki i wody – zagotować. Śmietanę rozbić z żółtkami połączyć z sosem.
Maria Weyna