Sos pomidorowy 40 deko świeżych pomidorów
lub 6 deko konserwy pomidorowej
3 deko cebuli
¼ litr wywaru z włoszczyzny lub rosołu
3 deka mąki
30 deka masła
¼ litra śmietany, sól, cukier, pomidory, opłukać, pokroić na kawałki z dużą ilością wody masło dodać cebulę, słoninę udusić pod pokrywą, pomidory przetrzeć, zimny wywar lub rosół rozmieszać z mąką i pomidorami, połączyć ze śmietaną, przed podaniem dodać masło do ulepszenia.
Władysława Charużyk
40 deko świeżych pomidorów
lub 6 deko konserwy pomidorowej
3 deko cebuli
¼ litr wywaru z włoszczyzny lub rosołu
3 deka mąki
30 deka masła
¼ litra śmietany, sól, cukier, pomidory, opłukać, pokroić na kawałki z dużą ilością wody masło dodać cebulę, słoninę udusić pod pokrywą, pomidory przetrzeć, zimny wywar lub rosół rozmieszać z mąką i pomidorami, połączyć ze śmietaną, przed podaniem dodać masło do ulepszenia.
Władysława Charużyk