Sernik z ziemniakami na kruchym cieście Masa:
1,5 kg twarogu półtłustego
250 g ziemniaków (może być 5-6 ziemniaków, które zostaną od obiadu)
7 jajek
1 opakowanie budyniu waniliowego
80 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
Kruche ciasto:
500 g mąki
250 g margaryny
1 jajko
Szybko wyrobić ciasto, wyłożyć na blaszce i lekko podpiec w piekarniku. Przygotować masę serową. Ser dwa razy przepuścić przez maszynkę, ziemniaki przekręcić, żółtka utrzeć z cukrem, masło roztopić. Twaróg dodać do utartych żółtek, powoli dodawać masło. Osobno ubić pianę z białek, delikatnie dodawać do masy, dodać budyń i olejek smakowy.
Rozalia Edwarczyk
Masa:
1,5 kg twarogu półtłustego
250 g ziemniaków (może być 5-6 ziemniaków, które zostaną od obiadu)
7 jajek
1 opakowanie budyniu waniliowego
80 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
Kruche ciasto:
500 g mąki
250 g margaryny
1 jajko
Szybko wyrobić ciasto, wyłożyć na blaszce i lekko podpiec w piekarniku. Przygotować masę serową. Ser dwa razy przepuścić przez maszynkę, ziemniaki przekręcić, żółtka utrzeć z cukrem, masło roztopić. Twaróg dodać do utartych żółtek, powoli dodawać masło. Osobno ubić pianę z białek, delikatnie dodawać do masy, dodać budyń i olejek smakowy.
Rozalia Edwarczyk