Sałatka śledziowa 50 deko ziemniaków
30 deko śledzi
5 deko cebuli
2 jaja ugotowane
10 deko pytlinga
10 deko ogórka kiszonego
10 deko jabłek surowych i pieprz do smaku
Wykonanie majonezu:
Z masła i mąki sporządzić jasną zasmażkę i rozprowadzić ¼ litra wywaru z jarzyn, ostudzić wymieszać z surowym żółtkiem ucierać trzepaczką w jedną stronę wkrapiać olej przyprawić cukrem octem pieprzem i musztardą.
Majonez do wmieszania w sałatkę
½ szklanki musztardy
½ szklanki śmietany pieprzu do smaku cukru łyżkę stołową, śledzie oleju octu do smaku soli dobrze wymieszać i zalać sałatkę dodać grzyby
Władysława Charużyk
50 deko ziemniaków
30 deko śledzi
5 deko cebuli
2 jaja ugotowane
10 deko pytlinga
10 deko ogórka kiszonego
10 deko jabłek surowych i pieprz do smaku
Wykonanie majonezu:
Z masła i mąki sporządzić jasną zasmażkę i rozprowadzić ¼ litra wywaru z jarzyn, ostudzić wymieszać z surowym żółtkiem ucierać trzepaczką w jedną stronę wkrapiać olej przyprawić cukrem octem pieprzem i musztardą.
Majonez do wmieszania w sałatkę
½ szklanki musztardy
½ szklanki śmietany pieprzu do smaku cukru łyżkę stołową, śledzie oleju octu do smaku soli dobrze wymieszać i zalać sałatkę dodać grzyby
Władysława Charużyk