Placek z owocami 2 szkl. mąki
3 jaja
1 szkl. cukru
1/2 kostki tłuszczu
2 łyżki śmietany
1 łyżka kartoflanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Utrzeć tłuszcz z cukrem, dodawać po jajku, dodać mąki i śmietanę oraz proszek.
Wyłożyć ciasto na blachę, posypać owocami (jabłka w ćwiartkach, jagody, borówki, śliwki, brzoskwinie, co kto lubi i jaka pora roku).
Na owoce kruszonka: ½ szkl. mąki, ½ szkl. cukru, ¼ kostki tłuszczu.
Piec 180 st. ok. 40 min.
(Wygląda jak drożdżówka, szybko się robi i nie jest drogi.)
Bożena Ogrzewalska
2 szkl. mąki
3 jaja
1 szkl. cukru
1/2 kostki tłuszczu
2 łyżki śmietany
1 łyżka kartoflanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Utrzeć tłuszcz z cukrem, dodawać po jajku, dodać mąki i śmietanę oraz proszek.
Wyłożyć ciasto na blachę, posypać owocami (jabłka w ćwiartkach, jagody, borówki, śliwki, brzoskwinie, co kto lubi i jaka pora roku).
Na owoce kruszonka: ½ szkl. mąki, ½ szkl. cukru, ¼ kostki tłuszczu.
Piec 180 st. ok. 40 min.
(Wygląda jak drożdżówka, szybko się robi i nie jest drogi.)
Bożena Ogrzewalska