Placek drożdżowy tani ½ kg mąki
15 deka cukru
10 deka margaryny
1 łyżkę oleju jadalnego 1 olejek migdałowy
3 jajka ½ litra mleka 4 deka drożdży
1 paczka cukru waniliowego szczypta soli
Wykonanie:
Rozkruszyć drożdże zasypać cukrem, zostawić do rozpuszczenia, następnie dodać mąkę, podgrzane mleko, dobrze wymieszać i postawić do wyrośnięcia, następnie dodać tłuszcz rozgrzany, cukier, olejek, szczypta soli do smaku, 3 jajka, dobrze wymieszać, wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia, posypać kruszonką piec 1.2 godz.
Władysława Charużyk
½ kg mąki
15 deka cukru
10 deka margaryny
1 łyżkę oleju jadalnego 1 olejek migdałowy
3 jajka ½ litra mleka 4 deka drożdży
1 paczka cukru waniliowego szczypta soli
Wykonanie:
Rozkruszyć drożdże zasypać cukrem, zostawić do rozpuszczenia, następnie dodać mąkę, podgrzane mleko, dobrze wymieszać i postawić do wyrośnięcia, następnie dodać tłuszcz rozgrzany, cukier, olejek, szczypta soli do smaku, 3 jajka, dobrze wymieszać, wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia, posypać kruszonką piec 1.2 godz.
Władysława Charużyk