Pączki 1 kg mąki
200 gr kartoflanki
4 jajka całe
250 gr tłuszczu
150 gr cukru
¼ litra mleka
za 2 zł drożdży
marmolada do nadziewania
1 kg tłuszczu do smażenia
Wykonanie
Mąkę 3 krotnie przesiać razem z kartoflanką i dodać ¼ litr mleka rozpuścić z drożdżami, całe jajka rozbić z resztą cukru dodać razem i wyrobić w ciepłym miejscu dodać do ciasta troszkę spirytusu lub i kieliszek wódki i 1 olejek rumowy.
Władysława Charużyk
1 kg mąki
200 gr kartoflanki
4 jajka całe
250 gr tłuszczu
150 gr cukru
¼ litra mleka
za 2 zł drożdży
marmolada do nadziewania
1 kg tłuszczu do smażenia
Wykonanie
Mąkę 3 krotnie przesiać razem z kartoflanką i dodać ¼ litr mleka rozpuścić z drożdżami, całe jajka rozbić z resztą cukru dodać razem i wyrobić w ciepłym miejscu dodać do ciasta troszkę spirytusu lub i kieliszek wódki i 1 olejek rumowy.
Władysława Charużyk