Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

52 33 46 251

gostycyngbp@wp.pl

FB

ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ

Klaudia Kwasigroch

17 maja 2021

Ogórki nadziewane jajkami i rzodkiewką

Przygotować ogórki do nadziewania (ogórki nadziewane sałatką z raków). Jajka ugotować na twardo, obrać, posiekać i rzodkiewkę, opłukać, odciąć korzonki, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Kilka rzodkiewek odłożyć. Jaja, rzodkiewkę, śmietanę, koperek i szczypiorek siekamy, połączyć razem, osolić do smaku.

Wydrążone ogórki napełnić sałatką z rzodkiewek, na wierzchu przybrać talarkami lub różyczkami z rzodkiewki.

Ułożyć na szklanej tacy na liściach zielonej sałaty, w ten sam sposób można napełnić innymi surówkami z innych warzyw.

Władysława Charużyk