Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

52 33 46 251

gostycyngbp@wp.pl

FB

ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ

Klaudia Kwasigroch

17 maja 2021

Masa budyniowa do babeczek

0,5l mleka

1 żółtko

pół szklanki cukru

2 duże, czubate łyżki mąki

1 duża, czubata łyżka mąki ziemniaczanej

łyżeczka cukru waniliowego

odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego

100g masła

Z 0,5l mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko. Przygotowaną mieszankę dolewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią aluminiową, by zapobiec powstaniu kożucha. Czekamy aż budyń ostygnie. Gdy to nastąpi do budyniu dodajemy masło i miksujemy.

Aleksandra Karnowska