Masa budyniowa do babeczek 0,5l mleka
1 żółtko
pół szklanki cukru
2 duże, czubate łyżki mąki
1 duża, czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka cukru waniliowego
odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego
100g masła
Z 0,5l mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko. Przygotowaną mieszankę dolewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią aluminiową, by zapobiec powstaniu kożucha. Czekamy aż budyń ostygnie. Gdy to nastąpi do budyniu dodajemy masło i miksujemy.
Aleksandra Karnowska
0,5l mleka
1 żółtko
pół szklanki cukru
2 duże, czubate łyżki mąki
1 duża, czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka cukru waniliowego
odrobina olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego
100g masła
Z 0,5l mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do odlanego mleka wsypujemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtko. Przygotowaną mieszankę dolewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią aluminiową, by zapobiec powstaniu kożucha. Czekamy aż budyń ostygnie. Gdy to nastąpi do budyniu dodajemy masło i miksujemy.
Aleksandra Karnowska