Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

52 33 46 251

gostycyngbp@wp.pl

FB

ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ

Klaudia Kwasigroch

17 maja 2021

Leniwe pierogi

50 deko twarogu

4 jajka

15 deko mąki

30 deko mąki do posypywania

2 deko bułki tartej lub cynamon

Twaróg przepuścić przez maszynkę, tłuszcz utrzeć dodawać kolejno żółtka, włożyć twaróg utrzeć na jednolitą masę, ubić pianę włożyć na masę serową dodać mąkę lekko wymieszać ciasto osolić wyłożyć na stolnicę posypaną mąką uformować gruby wałek o średnicy 3 cent. Położyć tępą stroną noża, zrobić kratę, kroić skośne kawałeczki w 2-3 cent leniwe pierogi, wrzucać na gotującą osoloną wodę, zamieszać gdy się zagotują wyjąć na płytki talerz polać stopionym masłem, posypać cukrem i tartą bułką lub cynamonem można dodać śmietanę.

Władysława Charużyk