Kurczak z potrawką po wiejsku Wykonanie
Rosół: udka, pierś kurczaka, warzywa, sól, pieprz, ugotować na wolnym ogniu.
Ryż ugotować na sypko, dodać sól i łyżkę masła.
Rosół zagotować, dodać sok z cytryny i sok z agrestu, zaciągnąć mąką do odpowiedniej gęstości. Następnie śmietanę z żółtkami rozmieszać, zahartować sosem z rosołu, połączyć sosy zagotować, ciągle mieszając. Doprawić do smaku, na koniec dodać odcedzone rodzynki.
Przystawka: groszek z marchewką.
Ewelina Olejniczak-Muzioł
Wykonanie
Rosół: udka, pierś kurczaka, warzywa, sól, pieprz, ugotować na wolnym ogniu.
Ryż ugotować na sypko, dodać sól i łyżkę masła.
Rosół zagotować, dodać sok z cytryny i sok z agrestu, zaciągnąć mąką do odpowiedniej gęstości. Następnie śmietanę z żółtkami rozmieszać, zahartować sosem z rosołu, połączyć sosy zagotować, ciągle mieszając. Doprawić do smaku, na koniec dodać odcedzone rodzynki.
Przystawka: groszek z marchewką.
Ewelina Olejniczak-Muzioł