Devolay Masło pokroić na słupki (schłodzić). Mięso umyć, osuszyć, każdą pierś podzielić na dwie połowy. Połówki piersi z kurczaka przekroić poziomo na dwa płaty (chyba, że pierś jest mała wtedy zostawiamy bez krojenia). Kurczaka umieścić między dwoma kawałkami foli i rozbić tłuczkiem. Każdy płat mięsa oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Mięso układać na desce, następnie kawałek zmrożonego masła, posypać odrobiną natki pietruszki i zwijać kurczaka w rulon, starać się żeby boki rulonu były dobrze zwinięte, można lekko podwinąć pod spód. Odkładać.
Kiedy wszystkie ruloniki z kurczaka są już gotowe, obtaczać je najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w tartej bułce.
Na patelni rozgrzać olej, na gorącym tłuszczu układać kotlety, obsmażać po 2 min z każdej strony. Kiedy roladki są już zrumienione, zmniejszyć płomień do minimum, przykryć patelnię i dusić przez ok. 30 min. cały czas pod przykryciem.
Aleksandra Karnowska
Masło pokroić na słupki (schłodzić). Mięso umyć, osuszyć, każdą pierś podzielić na dwie połowy. Połówki piersi z kurczaka przekroić poziomo na dwa płaty (chyba, że pierś jest mała wtedy zostawiamy bez krojenia). Kurczaka umieścić między dwoma kawałkami foli i rozbić tłuczkiem. Każdy płat mięsa oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Mięso układać na desce, następnie kawałek zmrożonego masła, posypać odrobiną natki pietruszki i zwijać kurczaka w rulon, starać się żeby boki rulonu były dobrze zwinięte, można lekko podwinąć pod spód. Odkładać.
Kiedy wszystkie ruloniki z kurczaka są już gotowe, obtaczać je najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w tartej bułce.
Na patelni rozgrzać olej, na gorącym tłuszczu układać kotlety, obsmażać po 2 min z każdej strony. Kiedy roladki są już zrumienione, zmniejszyć płomień do minimum, przykryć patelnię i dusić przez ok. 30 min. cały czas pod przykryciem.
Aleksandra Karnowska