Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

52 33 46 251

gostycyngbp@wp.pl

FB

ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ

Klaudia Kwasigroch

17 maja 2021

Babka pończowa z kremem

60 deko mąki

30 deko cukru

8 jaj

1 szklanka śmietany

Składniki masy wyrabianej

20 deko cukru

1 ½ szklanki wody

2 kieliszki wódki i 1 olejek rumowy lub arakowy

Składniki kremu

10 deko masło

10 deko cukru pudrowego

2 żółtka

1 pomarańczowy olejek

Polewa na babkę

15 deko cukru

3 łyżki wody

3 deko kakao

Do obsypania:

¼ litr płatków owsianych

1 łyżka masła

3 łyżki cukru wsypać na patelnię i wszystko mieszać na złoty kolor gdy gęstnieje dodać olejek i posypać babkę

 

Wykonanie:

Z mąki żółtek mleka i drożdży i cukru wyrobić lekkie ciasto po wyrośnięciu piec 30-40 minut, ostudzone ciasto wyjąć z formy na stolnice przekroić na połowę i przełożyć kremem.

Z cukru wody i rumu ugotować syrop i ostudzić, babkę położyć na talerz i polać syropem, gdy ciasto wchłonie w babkę polać zewnątrz polewą czekoladową i obsypać temi płatkami.

Wykonanie kremu

Żółtka z pudrem ubijać na gorąco do zgęstnienia na parze, następnie odstawić ubijać trzepaczką do wystygnięcia, masło wyrobić aż smięknie wycisnąć sok z pomarańczy lub olejek, i tak długo ubijać aż masa się połączy.

Wykonanie polewy czekoladowej

Zagotować cukier z wodą zeszumować i gotować na wolnym ogniu na nitkę, po przestudzeniu wymieszać drewnianą łopatką wsypać kakao i wymieszać dokładnie, ostudzoną babkę polewać ciepłą polewą.

Władysława Charużyk