Babka pończowa z kremem 60 deko mąki
30 deko cukru
8 jaj
1 szklanka śmietany
Składniki masy wyrabianej
20 deko cukru
1 ½ szklanki wody
2 kieliszki wódki i 1 olejek rumowy lub arakowy
Składniki kremu
10 deko masło
10 deko cukru pudrowego
2 żółtka
1 pomarańczowy olejek
Polewa na babkę
15 deko cukru
3 łyżki wody
3 deko kakao
Do obsypania:
¼ litr płatków owsianych
1 łyżka masła
3 łyżki cukru wsypać na patelnię i wszystko mieszać na złoty kolor gdy gęstnieje dodać olejek i posypać babkę
Wykonanie:
Z mąki żółtek mleka i drożdży i cukru wyrobić lekkie ciasto po wyrośnięciu piec 30-40 minut, ostudzone ciasto wyjąć z formy na stolnice przekroić na połowę i przełożyć kremem.
Z cukru wody i rumu ugotować syrop i ostudzić, babkę położyć na talerz i polać syropem, gdy ciasto wchłonie w babkę polać zewnątrz polewą czekoladową i obsypać temi płatkami.
Wykonanie kremu
Żółtka z pudrem ubijać na gorąco do zgęstnienia na parze, następnie odstawić ubijać trzepaczką do wystygnięcia, masło wyrobić aż smięknie wycisnąć sok z pomarańczy lub olejek, i tak długo ubijać aż masa się połączy.
Wykonanie polewy czekoladowej
Zagotować cukier z wodą zeszumować i gotować na wolnym ogniu na nitkę, po przestudzeniu wymieszać drewnianą łopatką wsypać kakao i wymieszać dokładnie, ostudzoną babkę polewać ciepłą polewą.
Władysława Charużyk
60 deko mąki
30 deko cukru
8 jaj
1 szklanka śmietany
Składniki masy wyrabianej
20 deko cukru
1 ½ szklanki wody
2 kieliszki wódki i 1 olejek rumowy lub arakowy
Składniki kremu
10 deko masło
10 deko cukru pudrowego
2 żółtka
1 pomarańczowy olejek
Polewa na babkę
15 deko cukru
3 łyżki wody
3 deko kakao
Do obsypania:
¼ litr płatków owsianych
1 łyżka masła
3 łyżki cukru wsypać na patelnię i wszystko mieszać na złoty kolor gdy gęstnieje dodać olejek i posypać babkę
Wykonanie:
Z mąki żółtek mleka i drożdży i cukru wyrobić lekkie ciasto po wyrośnięciu piec 30-40 minut, ostudzone ciasto wyjąć z formy na stolnice przekroić na połowę i przełożyć kremem.
Z cukru wody i rumu ugotować syrop i ostudzić, babkę położyć na talerz i polać syropem, gdy ciasto wchłonie w babkę polać zewnątrz polewą czekoladową i obsypać temi płatkami.
Wykonanie kremu
Żółtka z pudrem ubijać na gorąco do zgęstnienia na parze, następnie odstawić ubijać trzepaczką do wystygnięcia, masło wyrobić aż smięknie wycisnąć sok z pomarańczy lub olejek, i tak długo ubijać aż masa się połączy.
Wykonanie polewy czekoladowej
Zagotować cukier z wodą zeszumować i gotować na wolnym ogniu na nitkę, po przestudzeniu wymieszać drewnianą łopatką wsypać kakao i wymieszać dokładnie, ostudzoną babkę polewać ciepłą polewą.
Władysława Charużyk