Promocja książki kulinarnej – relacja W miniony piątek (15.10.) w bibliotece miała miejsce promocja książki kulinarnej „Kuchnia pogranicza nie ogranicza. Przepisy z Gostycyna i okolicy”. Promocji towarzyszyła wystawa starych przepiśników, zebranych od mieszkańców Gminy Gostycyn oraz wystawa sprzętów używanych dawniej w naszych kuchniach. Można było zobaczyć, do czego służyła kopunka czy makutra, jak wyglądały stare młynki do kawy, maszynki do mielenia mięsa i foremki do wyciskania masła np. na święta Wielkiej Nocy.
Przed promocją, od godz. 16:00 jury w składzie: Maria Ollick (regionalistka, prezeska Borowiackiego Towarzystwa Kultury), Mariola Kotwica (szefowa kuchni w Szkole Podstawowej w Gostycynie), Aleksandra Karnowska (przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Gostycynie) oceniało potrawy przygotowane na konkurs „Sielskie smaki”. Wyniki przedstawiają się następująco:
kategoria: Nalewki i syropy
I: Joanna Piesik: Nalewka z polskiej cytrynki, czyli z pigwowca
II Monika Przytarska: Syrop z młodych pędów sosny
III Marzena Przytarska: Fjut czyli syrop z buraka cukrowego
Wyróżnienie Józef Przytarski: Piorunówka – Piołunówka tucholska
kategoria: Ciasta
I Dorota Siewert: Cassatte
II Anna Podgórska: Sernik „Śnieżny puch”
III Roma Giersz: Domowa czekolada, Anna Olejnik: Murzyńskie cycki
Wyróżnienie Jeremiasz Przytarski: Eko słodycz, Zyta Suchomska: Pączki
kategoria: Danie mięsne
I Sylwia Krajewska: Zapiekane bitki ze schabu jelenia z pieczarkami i papryką
II Natalia Wamka: Karkówka w kapuście kiszonej
Promocję książki, zachowującej nasze lokalne dziedzictwo kulinarne, rozpoczęliśmy od wykładu Marii Ollick o kuchni Borowiaków. Prócz ciekawostek o tym, co spożywali nasi przodkowie był czas na naukę borowiackiej przyśpiewki.
Złożyliśmy podziękowania na ręce pań, które podzieliły się swoimi przepiśnikami i starymi przepisami, uczestniczek warsztatów kulinarnych oraz uczestników konkursu „Kolewrotne smaki” na przepis do książki. Oto wyniki zespołu oceniającego w składzie: Mariola Kotwica, Aleksandra Karnowska, Marek Sass:
kategoria: Ciasta
I Dorota Siewert – Cassatte
II Anna Podgórska – Sernik „Złota rosa”
III Bożena Ogrzewalska – Placek z owocami
IV Elżbieta Kawska – Ekspresowy „murzynek”
IV Hanna Fortuńska – Placek z wiórkami „Wiórkowiec”
kategoria: Ciastka, ciasteczka
I Urszula Górka – Bułeczki drożdżowe
II Roma Giersz – Domowa czekolada
III Magdalena Jutrowska – Rozalinki
IV Rozalia Edwarczyk – Ciastka z dziurką i kremem kawowym
kategoria: Dania słone
I Anna Olejnik – Pyzy mięsne w sosie własnym
II Krystyna Górna – Zupa z brukwi
III Joanna Piesik – Pierogi z farszem z soczewicy
IV Agnieszka Grabowska – Szpinakowo-twarogowa tarta na spodzie z batatów
Podziękowania za udział:
Ewelina Olejniczak-Muzioł
Lesław Patrians
KGW Przyrowa
Paulina Olejnik
Anna Grabowska
Zapraszamy do biblioteki po książkę „Kuchnia pogranicza nie ogranicza. Przepisy z Gostycyna i okolicy” dofinansowaną ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury „EtnoPolska 2021”.
Klaudia Kwasigroch-Hoppe
Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie
523346251
Fotografie: Lucyna Zdanowska – Tygodnik Tucholski, Joanna Piesik – SP Gostycyn
Partnerzy zadania: Szkoła Podstawowa w Gostycynie, Koło Gospodyń Wiejskich w Gostycynie, Gminny Ośrodek Kultury w Gostycynie
W miniony piątek (15.10.) w bibliotece miała miejsce promocja książki kulinarnej „Kuchnia pogranicza nie ogranicza. Przepisy z Gostycyna i okolicy”. Promocji towarzyszyła wystawa starych przepiśników, zebranych od mieszkańców Gminy Gostycyn oraz wystawa sprzętów używanych dawniej w naszych kuchniach. Można było zobaczyć, do czego służyła kopunka czy makutra, jak wyglądały stare młynki do kawy, maszynki do mielenia mięsa i foremki do wyciskania masła np. na święta Wielkiej Nocy.
Przed promocją, od godz. 16:00 jury w składzie: Maria Ollick (regionalistka, prezeska Borowiackiego Towarzystwa Kultury), Mariola Kotwica (szefowa kuchni w Szkole Podstawowej w Gostycynie), Aleksandra Karnowska (przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Gostycynie) oceniało potrawy przygotowane na konkurs „Sielskie smaki”. Wyniki przedstawiają się następująco:
kategoria: Nalewki i syropy
I: Joanna Piesik: Nalewka z polskiej cytrynki, czyli z pigwowca
II Monika Przytarska: Syrop z młodych pędów sosny
III Marzena Przytarska: Fjut czyli syrop z buraka cukrowego
Wyróżnienie Józef Przytarski: Piorunówka – Piołunówka tucholska
kategoria: Ciasta
I Dorota Siewert: Cassatte
II Anna Podgórska: Sernik „Śnieżny puch”
III Roma Giersz: Domowa czekolada, Anna Olejnik: Murzyńskie cycki
Wyróżnienie Jeremiasz Przytarski: Eko słodycz, Zyta Suchomska: Pączki
kategoria: Danie mięsne
I Sylwia Krajewska: Zapiekane bitki ze schabu jelenia z pieczarkami i papryką
II Natalia Wamka: Karkówka w kapuście kiszonej
Promocję książki, zachowującej nasze lokalne dziedzictwo kulinarne, rozpoczęliśmy od wykładu Marii Ollick o kuchni Borowiaków. Prócz ciekawostek o tym, co spożywali nasi przodkowie był czas na naukę borowiackiej przyśpiewki.
Złożyliśmy podziękowania na ręce pań, które podzieliły się swoimi przepiśnikami i starymi przepisami, uczestniczek warsztatów kulinarnych oraz uczestników konkursu „Kolewrotne smaki” na przepis do książki. Oto wyniki zespołu oceniającego w składzie: Mariola Kotwica, Aleksandra Karnowska, Marek Sass:
kategoria: Ciasta
I Dorota Siewert – Cassatte
II Anna Podgórska – Sernik „Złota rosa”
III Bożena Ogrzewalska – Placek z owocami
IV Elżbieta Kawska – Ekspresowy „murzynek”
IV Hanna Fortuńska – Placek z wiórkami „Wiórkowiec”
kategoria: Ciastka, ciasteczka
I Urszula Górka – Bułeczki drożdżowe
II Roma Giersz – Domowa czekolada
III Magdalena Jutrowska – Rozalinki
IV Rozalia Edwarczyk – Ciastka z dziurką i kremem kawowym
kategoria: Dania słone
I Anna Olejnik – Pyzy mięsne w sosie własnym
II Krystyna Górna – Zupa z brukwi
III Joanna Piesik – Pierogi z farszem z soczewicy
IV Agnieszka Grabowska – Szpinakowo-twarogowa tarta na spodzie z batatów
Podziękowania za udział:
Ewelina Olejniczak-Muzioł
Lesław Patrians
KGW Przyrowa
Paulina Olejnik
Anna Grabowska
Zapraszamy do biblioteki po książkę „Kuchnia pogranicza nie ogranicza. Przepisy z Gostycyna i okolicy” dofinansowaną ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury „EtnoPolska 2021”.
Klaudia Kwasigroch-Hoppe
Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie
523346251
Fotografie: Lucyna Zdanowska – Tygodnik Tucholski, Joanna Piesik – SP Gostycyn
Partnerzy zadania: Szkoła Podstawowa w Gostycynie, Koło Gospodyń Wiejskich w Gostycynie, Gminny Ośrodek Kultury w Gostycynie