Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

52 33 46 251

gostycyngbp@wp.pl

FB

ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ

Klaudia Kwasigroch

30 czerwca 2021

Zupa „spółka”

3 średnie marchewki

1 mały seler

2 pietruszki

mięso wołowe typu żeberka ok. 0,5 kg

świeże zioła typu: koperek, pietruszka, lubczyk (po garści)

ziemniaki ok. 15 sztuk średnich

1 śmietana ukwaszana lub 18% słodka jak kto woli

boczek ok. 30 dag

1 średnia cebula

 

Kluski:

4 dag mąki

1 jajko

szczypta soli

woda do utworzenia ciasta

 

Przygotowanie: Z produktów gotujemy zupę ziemniaczaną krojąc włoszczyznę w kostkę drobną, gotujemy na małym ogniu do miękkiego mięsa. Przyprawiamy do smaku. Przygotowujemy kluseczki małe i stopniowo wrzucamy do zupy do zadowolenia podniebienia. Gdy już mamy odpowiednią ilość na patelni tworzymy tzw. skwarki z boczku i na koniec dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę. Hartujemy. Ok 2 chochle zupy wlewamy do gorącego tłuszczu na patelnię i przelewamy do zupy. Dodajemy śmietanę i mnóstwo zieleniny.

Zupa spółka jest z lat mojego dzieciństwa, na stole lądowała zazwyczaj w okresie żniw a dlaczego? Bo tak jak „kluskuje” się gęsi na wsi, tak w okresie najcięższej pracy jaką są żniwa, mężczyźni muszą zjeść taki posiłek dzięki któremu sił będzie na cały dzień!

Ewelina Olejniczak-Muzioł