Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

52 33 46 251

gostycyngbp@wp.pl

FB

ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ

Klaudia Kwasigroch

30 czerwca 2021

Tort węgierski

Biszkopt średni:

8 jaj

0,75 szklanki cukru

0,75 szklanki mąki typu 500

0,75 szklanki kartoflanki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piec 35 minut/180 st.

 

Krem:

6 jaj

2 szklanki cukru

2 kostki masła

1 kostka palmy

kakao

cukier waniliowy i rum. olejek do smaku

100 g spirytusu

 

Syrop do nakropienia biszkoptu:

Szklanka cukru z 1 ½ szklanki wody zagotować, dodać cytrynę i 10 kropli rum. olejek do pieczenia.

Wiśnie wypestkować 0,5 kg owocu. Zagotować w syropie cukrowym. Szklanka wody, szklanka cukru. Po wystudzeniu wiśni w syropie dodać 0,50 gram spirytusu.

Jajka ubić z cukrem na ósemkę.

Masło + palma utrzeć na jednolitą masę, dodać stopniowo jajka.

Kakao dodać do kremu.

Biszkopt przekroić na 3 warstwy, nakropić syropem z cytryną, na warstwy nakładać krem, wiśnie na krem i składać.

Lesław Patrians