Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

52 33 46 251

gostycyngbp@wp.pl

FB

ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ

Klaudia Kwasigroch

30 czerwca 2021

Szyja faszerowana

szyja z gęsi

mięso z gęsi – podroby ugotowane żołądki

cebula

wątróbka

zielona pietruszka

masło, bułka czerstwa

 

Szyjki myjemy, zszywamy z jednej strony i nadziewamy farszem.

Farsz: wątróbkę i cebulę kroimy w kostkę, obsmażamy żołądek, serca – kroimy w kostkę. Do miski dodajemy masło, jajko, namoczoną bułkę i ucieramy, dodajemy pokrojone podroby, zieloną pietruszkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadziewamy szyjki, zszywamy i gotujemy.

Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny.

Krystyna Górna