Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

52 33 46 251

gostycyngbp@wp.pl

FB

ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ

Klaudia Kwasigroch

30 czerwca 2021

Pierogi z farszem z soczewicy

Ciasto:

1 kg mąki (750 g mąki pszennej + 250 g mąki krupczatki)

ciepła woda

farsz:

1 szklanka soczewicy (czerwonej, zielonej, wedle uznania)

1 kostka rosołu drobiowego

400 ml wody

120 g masła

1 łyżeczka curry

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

łuskany słonecznik (uprażyć na patelni)

 

Kostkę rosołową rozpuścić w wodzie, wsypać soczewicę. Gotować z rosołem tak długo, aż powstanie gęsta papka. Czosnek podsmażyć. Masło roztopić, dodać curry, czosnek. Dodać do soczewicy. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Można zblendować lub zostawić z grudkami.

 

Zagnieść ciasto na pierogi. Sekretem miękkiego ciasta jest odpowiednia temperatura wody – powinna być ciepła, jeśli będzie za zimna – ciasto po ugotowaniu będzie twarde.

Wykrawać kółka, nałożyć po łyżce przestudzonego farszu, formować pierogi.

Gotować w osolonej wodzie, ok. 5 minut od wypłynięcia. Podawać polane roztopionym masłem i posypane uprażonym słonecznikiem.

Joanna Piesik