Rogale 1 kg mąki
2 szkl. mleka (zimne)
1 szkl. oleju
1 jajo
8 dag drożdży
szczypta soli
1 łyżka mąki
Drożdże, sól, cukier i trochę ciepłego mleka zarobić. Wymieszać z mąką, mlekiem, olejem i jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 40 min – 1 h, najlepiej pod pierzynę. Wałkować ciasto, wykrajać trójkąty, posmarować marmoladą, zwinąć w rogalik. Piec ok. 20 minut (do zarumienienia), posmarować lukrem.
Anna Hoppe
1 kg mąki
2 szkl. mleka (zimne)
1 szkl. oleju
1 jajo
8 dag drożdży
szczypta soli
1 łyżka mąki
Drożdże, sól, cukier i trochę ciepłego mleka zarobić. Wymieszać z mąką, mlekiem, olejem i jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 40 min – 1 h, najlepiej pod pierzynę. Wałkować ciasto, wykrajać trójkąty, posmarować marmoladą, zwinąć w rogalik. Piec ok. 20 minut (do zarumienienia), posmarować lukrem.
Anna Hoppe