Drożdżówka składniki:
1 kg mąki
2 szkl. mleka – podgrzać lekko
1 kostka tłuszczu (+2 łyżki oleju) – roztopić
1 1/3 szkl. cukru – rozpuścić w ciepłym mleku
10 dag drożdży
6 jaj (3 całe, 3 żółtka) – roztrzepać
wykonanie:
Drożdże zarobić z odrobiną cukru. Wymieszać mąkę z zarobionymi drożdżami, rozpuszczonym tłuszczem, ciepłym mlekiem z rozpuszczonym cukrem, roztrzepanymi jajkami. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na dwie blachy. Nałożyć owoce wedle smaku, posypać kruszonką. Piec ok. 35 min (do suchego patyczka) w temp. 180 st. góra-dół.
kruszonka:
¾ szkl. mąki
¼ szkl. kartoflanki
mniej niż ½ kostki tłuszczu
1 szkl. cukru
proszek do pieczenia
Bożena Ogrzewalska
składniki:
1 kg mąki
2 szkl. mleka – podgrzać lekko
1 kostka tłuszczu (+2 łyżki oleju) – roztopić
1 1/3 szkl. cukru – rozpuścić w ciepłym mleku
10 dag drożdży
6 jaj (3 całe, 3 żółtka) – roztrzepać
wykonanie:
Drożdże zarobić z odrobiną cukru. Wymieszać mąkę z zarobionymi drożdżami, rozpuszczonym tłuszczem, ciepłym mlekiem z rozpuszczonym cukrem, roztrzepanymi jajkami. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na dwie blachy. Nałożyć owoce wedle smaku, posypać kruszonką. Piec ok. 35 min (do suchego patyczka) w temp. 180 st. góra-dół.
kruszonka:
¾ szkl. mąki
¼ szkl. kartoflanki
mniej niż ½ kostki tłuszczu
1 szkl. cukru
proszek do pieczenia
Bożena Ogrzewalska