Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

52 33 46 251

gostycyngbp@wp.pl

FB

ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ

Klaudia Kwasigroch

17 maja 2021

Drożdżówka

składniki:

1 kg mąki

2 szkl. mleka – podgrzać lekko

1 kostka tłuszczu (+2 łyżki oleju) – roztopić

1 1/3 szkl. cukru – rozpuścić w ciepłym mleku

10 dag drożdży

6 jaj (3 całe, 3 żółtka) – roztrzepać

wykonanie:

Drożdże zarobić z odrobiną cukru. Wymieszać mąkę z zarobionymi drożdżami, rozpuszczonym tłuszczem, ciepłym mlekiem z rozpuszczonym cukrem, roztrzepanymi jajkami. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na dwie blachy. Nałożyć owoce wedle smaku, posypać kruszonką. Piec ok. 35 min (do suchego patyczka) w temp. 180 st. góra-dół.

kruszonka:

¾ szkl. mąki

¼ szkl. kartoflanki

mniej niż ½ kostki tłuszczu

1 szkl. cukru

proszek do pieczenia

Bożena Ogrzewalska