Gminna Biblioteka Publiczna w Gostycynie

52 33 46 251

gostycyngbp@wp.pl

FB

ZNAJDŹ KSIĄŻKĘ

Klaudia Kwasigroch

17 maja 2021

Ciasto drożdżowe (na rogaliki, makowiec, paszteciki)

1 kostka tłuszczu (najlepiej dobre masło)

0,5 kg mąki

1 jajko

5 dag drożdży

1 łyżka cukru

1 cukier waniliowy

0,5 szkl. kwaśnej śmietany

 

Drożdże rozpuścić z cukrem, masło, jajko, śmietanę i cukier waniliowy posiekać nożem i dodać drożdże. Wszystko zarobić ręką. Pozostawić wyrobione na 15 min. Rozwałkować i robić rogaliki. Porcja na 30-40 rogalików lub 2 makowce. Najlepiej robić z podwójnej porcji.

Do rogalików najlepsza marmolada różana, na makowce – masa makowa, bez cukru waniliowego są paszteciki (kapusta z grzybami do nadzienia).

Urszula Górka