Ciasto drożdżowe (na rogaliki, makowiec, paszteciki) 1 kostka tłuszczu (najlepiej dobre masło)
0,5 kg mąki
1 jajko
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy
0,5 szkl. kwaśnej śmietany
Drożdże rozpuścić z cukrem, masło, jajko, śmietanę i cukier waniliowy posiekać nożem i dodać drożdże. Wszystko zarobić ręką. Pozostawić wyrobione na 15 min. Rozwałkować i robić rogaliki. Porcja na 30-40 rogalików lub 2 makowce. Najlepiej robić z podwójnej porcji.
Do rogalików najlepsza marmolada różana, na makowce – masa makowa, bez cukru waniliowego są paszteciki (kapusta z grzybami do nadzienia).
Urszula Górka
1 kostka tłuszczu (najlepiej dobre masło)
0,5 kg mąki
1 jajko
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy
0,5 szkl. kwaśnej śmietany
Drożdże rozpuścić z cukrem, masło, jajko, śmietanę i cukier waniliowy posiekać nożem i dodać drożdże. Wszystko zarobić ręką. Pozostawić wyrobione na 15 min. Rozwałkować i robić rogaliki. Porcja na 30-40 rogalików lub 2 makowce. Najlepiej robić z podwójnej porcji.
Do rogalików najlepsza marmolada różana, na makowce – masa makowa, bez cukru waniliowego są paszteciki (kapusta z grzybami do nadzienia).
Urszula Górka